Bally - The Champion Pub

Een van de laatst gemaakte Bally/Williams flippers uit 1998. Met 1369 stuks geproduceerd is het een machine die je niet vaak tegenkomt.

Daarom, en om andere redenen, een bijzondere pinball wat ons betreft. 

 
cp01.html

cp02.html

cp03.html
Het ontwerp is van Piotrowski. Wie? Pete Piotrowski. Zijn eerste en (in ieder geval voor Bally/Williams) zijn laatste ontwerp. Was deze man zo goed in het ontwerpen of deed hij het voor minder geld dan de bekende ontwerpers? Wie zal het zeggen. Het is geen verkeerd ontwerp. Integendeel, het concept is alleraardigst. Kwalificeren voor een gevecht en.Ö. flink matten op de bokser.   
cp04.html

cp05.html

cp06.html
Maar wellicht dat bij het benoemen van de ontwerper ook de financiŽle kant heeft meegewogen. Hetgeen waarschijnlijk ook het geval was bij bijvoorbeeld Monster Bash, Cactus Canyon en andere kasten uit de laatste jaren van Bally/Williams. Immers, zo goed ging het niet in de industry. Bezuinigen op ontwerpkosten was kennelijk een voor de hand liggende keuze.   
cp07.html

cp08.html

cp09.html
Grote namen uit de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig (Steve en Markt Ritchie, Pat Lawlor, Barry Ousler) werden vervangen door onbekende namen zoals bijvoorbeeld Tom Kopera, George Gomez en Pete Piotrowski. Daar moet een financiŽle reden aan ten grondslag hebben gelegen...   
cp10.html

cp11.html

cp12.html
En de geschiedenis herhaalt zich. Gary Stern zag zich in 2008 genoodzaakt de contracten met een groot aantal ontwerpers te verbreken. Volgens Stern vanwege de economische crisis, volgens anderen was het echter zijn straf vanwege het gebrek aan innovatie. Is het een voorbode, sluit Stern de deuren in 2010? Maar goed, dat is een ander verhaal.  
cp13.html

cp14.html

cp15.html
Wat is er nog meer bijzonder aan deze flipper? De meer dan 300 verschillende quotes bijvoorbeeld. Dat is veel, erg veel. En de afwijkende ballguides, ook heel apart. Metalen stangetjes (standaard messing) op de meeste plaatsen in plaats van de gebruikelijke rvs guides.   
cp16.html

cp17.html

cp18.html
En aan de onderkant ook nog iets leuks: kabelschoentjes bij iedere spoel. Handig bij reparatie, revisie of restauratie. Geen gedoe met solderen, ff trekken en duwen en klaar. Dit is ook te zien bij onder andere Medieval Madness, NBA Fastbreak, Monster Bash en Cactus Canyon. Dat hadden ze eerder moeten bedenken.   
cp19.html

cp20.html

cp21.html
Het kabinet van dit exemplaar heeft een mooie body, de kop heeft nieuwe decals. Aan de binnenkant van de kop is het display vervangen door een nieuwe (Vishay), evenals het powerdriverboard (Rottendog). Overigens is inmiddels de gehele collectie van Hyperballs voorzien van deze nieuwe borden. Dat betekent de komende jaren heerlijk tekeergaan zonder power problemen.  
cp22.html

cp23.html

cp24.html
Zoals hierboven al aangegeven zijn er zeer veel messing delen aanwezig op het speelveld. Deze hebben na het demonteren een reisje gemaakt naar Jansen Chroom in Enschede. Daar hebben ze lekker in een 24k goudbad gezwommen en zien ze er sindsdien beter uit dan ooit tevoren.   
cp25.html

cp26.html

cp27.html
Het speelveld is NOS en is voorzien van een mooie clearcoat. Eveneens NOS is de mainramp, de jumpbracket en een aantal speelveld plastics. Uiteraard is het speelveld voorzien van nieuwe flippers, plastics posts, rubbers en hebben alle metalen delen een weekje in de walnoot centrifuge gelogeerd. Aan de onderzijde zijn ook deze keer wederom alle assys gereviseerd. 

 

 
cp28.html

cp29.html

cp30.html

Het kabinet staat er voorzien van nieuwe poten, bouten en levelers tenslotte keurig bij. Vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren in combinatie met de vergulde ramps en ballguides een zeer aantrekkelijk en dankbaar project.

"Welcome to Champion Pub, kid!" 
 
cp31.html

cp32.html

cp33.html
 

Beelden van het project