Fishtales NOS (zero plays, unpacked jan 18 2010)

       

Iets waar je stiekem over fantaseert, maar waarvan je weet dat het waarschijnlijk nooit zal gebeuren. En dan gebeurt het toch. Een Fishtales, 18 jaar oud en nieuw in de doos! 

Daarover gaat dit verhaal, maar eerst even iets algemeens.

 
ft01.html

ft02.html

ft03.html
Eigenlijk heeft een Fishtales maar één minpuntje: de slechte kwaliteit van de spraak. Nauwelijks verstaanbaar, bij het irritante af. Dat is overigens iets waar alle kasten uit deze periode (begin jaren '90) last van hebben (White Water, Getaway, Addams Family om er maar eens wat te noemen). Er wordt in deze flippers gelukkig maar weinig gesproken, dat maakt veel goed.  
ft04.html

ft05.html

ft06.html
Met de sound van de FT is het anders gesteld. Het komt nog steeds minder goed uit de speakers dan bijvoorbeeld bij Data East, maar zeer acceptabel. En wat komt er dan uit de speakers? Mijn muziekheld Chris Granner (oa Funhouse, Earthshaker, F14 Tomcat, Roadshow maar ook Lord of the Rings en The Simpsons Pinball Party) heeft het audio gedeelte van deze kast voor zijn rekening genomen. Deze man is een meester in het creëren van pakkende tunes en ondersteunende sounds.  
ft07.html

ft08.html

ft09.html
Het spel ontwerp is van Mark Ritchie. Inderdaad, de broer van Steve Ritchie. En dat is dan weer de king of flow, wat mij betreft. Mark heeft een aantal bekende kasten op zijn naam staan zoals Indiana Jones, Taxi en Diner. Fishtales is echter de enige kast die qua flow het gevoel van de kasten van Steve Ritchie benadert. En die flow, dat maakt deze kast een heerlijke kast om te spelen!  
ft10.html

ft11.html

ft12.html
Long Cast, Left Boat ramp, Right Boat Ramp, steeds maar door en door. De bal ligt nergens stil, komt altijd snel weer naar beneden en is bij een onzuiver geplaatst schot bijna niet te controleren. Het speelveld is verre van open, de outlanes lijken daarentegen wagenwijd open te staan. Uitdagingen genoeg dus, en als je dan eenmaal in die flow zit... heerrrlijk!  
ft13.html

ft14.html

ft15.html

Er zijn in 1992 maar liefst 13.631 stuks van geproduceerd. Populaire flipper dus. Dat betekent twee dingen: je komt ze nog voldoende tegen en als je tegenkomt is het vrijwel altijd in een veel bespeelde staat. En dat betekent weer: errug moeilijk te vinden in verzamelstaat. Wat de moeilijkheid nog verergert is dat de kabinetten van de Fishtales bijna altijd verkleurd zijn.

 
ft16.html

ft17.html

ft18.html
Nou was het mij in 2009 gelukt om een bijna ongekleurde FT te vinden. Dat dan weer wel. En ook het speelveld was weinig bespeeld. Helaas, en ook dat hebben ze bijna allemaal, waren de inserts tussen de slingshots beschadigd. De ramp en een aantal plastics ook overigens, echter de ramp werd inmiddels gereproduceerd door Pinballinc en een NOS setje plastics was al in mijn bezit. De uitdaging bleef dus het vinden van een mooi en onbeschadigd speelveld  
ft19.html

ft20.html

ft21.html
Gewoonweg onmogelijk, niet te vinden. De scoop van de Monster Bash en de Attack, de inserts en de trapdoor van de Theatre, zomaar wat voorbeelden van kasten en hun bekende slijtageplekken. De inserts van de Fishtales passen in hetzelfde rijtje. Ik had de hoop opgegeven...  
ft22.html

ft23.html

ft24.html
De verre reis van een Duitse avonturier jaren geleden zou mij echter in 2010 gaan verblijden. Deze meneer verhuisde naar Caïro en nam 21 flippers mee in zijn koffer. Hij zou die Egyptenaren wel even gaan leren flipperen...  
ft25.html

ft26.html

ft27.html
Die droom kwam echter niet uit. Egyptenaren kunnen mooie piramides bouwen, heerlijke shoarma maken maar van flipperen worden kennelijk ze niet warm. En dus verhuisden die 21 flippers naar een stoffige opslagplaats waar ze jarenlang onbekommerd bleven staan.  
ft28.html

ft29.html

ft30.html
Mijn Duitse collega verzamelaar André (laten we hem zo noemen) kent inmiddels veel (ex-) exploitanten en hoorde van het avontuur. Het verhaal ging dat er 19 flippers ergens stonden weg te kwijnen, flippers die in een erbarmelijke staat zouden verkeren.  
ft31.html

ft32.html

ft33.html
Uiteindelijk lukte het André de man in kwestie te benaderen en een zeer klein prijsje werd gemaakt voor deze, inderdaad in slechte staat verkerende, machines. Hij had echter nog een verrassing, hij had nog twee stuks nieuw in doos. Dr. Who en Fishtales. Of hij daar ook nog interesse in had?  
ft34.html

ft35.html

ft36.html

Helaas had de eigenaar wel begrepen dat NIB kasten in de regel niet voor een prikkie werden verkocht. De prijs van de twee NIB’s stond in schril contrast met die van de overige kasten. En André had zich inmiddels verlekkerd aan het idee dat hij die 19 kasten met een stevige winst kon verkopen. Vandaar dat André deze kasten eigenlijk niet wilde hebben.

 

 
Ik had regelmatig contact met André over deze zaak. En op dat moment was het tijd om hem even vermanend toe te spreken. Verzamelen heeft weinig te maken met ratio, met geld verdienen. Een NIB bezitten en eventueel uitpakken uitpakken brengt geen geld op. Maar is wel hééél leuk!    
Om een lang verhaal kort te maken, ik bood aan de Fishtales te nemen. Hij wilde graag de Dr. Who. Er is voor ons iemand naartoe geweest om te kijken en het transport te regelen en in december begonnen de 21 flippers naar hun retour naar het Duitse grondgebied om daar vervolgens begin januari in Hamburg aan te komen. 

Heel even heb ik eraan gedacht de kast in de doos te laten. Heel even maar, daarna snel uitgepakt. Waarschijnlijk zal ik er nimmer opspelen. Ik speel graag, maar daar ben ik dan ook weer teveel verzamelaar voor...

 

 

Unpacking this machine

 

Inside the cabinet