Williams - Black Knight

       

 

Welk jaar zal het geweest zijn. 1983, 1984? Moeilijk te zeggen, time travels fast. Het was in ieder geval in het midden van de jaren tachtig dat het dorp waar ik woonachtig was, kennis maakte met een nieuw fenomeen. Er opende zich een amusementshal. De conservatieve politiek vond het vreselijk en procedeerde tot in de jaren '90 tegen de toenmalige eigenaren als inzet de sluiting van het geheel. Ik, als nieuwsgierig jongetje van ongeveer 16, vond het geweldig en bracht menig uurtje (eveneens tot in de jaren '90) achter de knoppen door. 

 

 
black-knigl

waarscl

l
Aanvankelijk ging mijn interesse uit naar de kort daarvoor ontdekte wereld van de arcade spelen. Het was de tijd van Space Invaders en Boulderdash (C 64). Nieuwe werelden vanuit een onbekend perspectief. Tot voor kort alleen bij de plaatselijke patatboer, vanaf dat moment zonder mayonaise netjes naast elkaar in de amusementshal. Keuze uit maar liefst vier apparaten, wat een weelde. En dat voor slechts één gulden.

 

 

 
l

bml

b

Tegenover deze games bevond zich een opstelling met enkele flippers. Één van deze flippers, je raadt het al, was de Black Knight. Niet de BK 2000, de versie uit 1989 maar de eerste uit 1980. Het is deze flipper geweest die voorgoed de liefde voor de stalen kogel heeft gebracht.

Waarom was deze kast zo bijzonder? In de toenmalige tijd was het een pinball met zeer veel flow. Met Steve Ritchie als ontwerper kan dat natuurlijk niet anders. Iedere speler die voor het eerst de bal afschoot kreeg dit direct in de gaten: via de plungerlane naar het tweede speelveld niveau rechtsboven in, tussen de bovenste twee flipper in via de ramp naar het onderste deel en vervolgens tussen de onderste twee flippers terug in de trough. En dat zonder ballsave. Geen lieverdje dus, opletten!

 

 

 


l

b

l

Black Knight was één van de eerste flippers met spraak. Een beperkte woordenschat, maar duistere teksten als: "I will slay you" spraken tot de verbeelding. Het speelveld kende zoals geschreven twee niveaus, ook een van de eersten op de markt. Dit speelveld in combinatie met de kopruit had een bijzondere uitstraling vanwege de felle kleuren en het mystieke thema.

Net zo bijzonder was de introductie van Magna-save, een mogelijkheid om een drain via de outlanes links of rechts te voorkomen. Met behulp van twee extra flipper knoppen werden twee krachtige magneten bediend welke vervolgens de nodige verbazing aan de andere kant van het glas teweegbrachten.

 

 
l

l

black-knl
De doorgewinterde Black Knight speler speelde liever niet alleen. De winnaar van een twee of drie spelers kreeg een leuk cadeautje. Gedurende tientallen seconden kreeg deze speler een multiball aangeboden waarbij deze wel even de moeite moest nemen om ze handmatig af te schieten.....

Zeer lang heb ik gezocht naar een exemplaar in verzamelstaat. Tegen beter weten in eigenlijk. Speelvelden welke in deze tijd zijn gemaakt, hebben twee nadelen ten opzichte van latere velden: ten eerste is de bescherming van de lak bedroevend, ten tweede is er veel, zeer veel op gespeeld. De kopruit is altijd slecht. Het schijnt dat men destijds bij het produceren van deze ruiten een verkeerd procédé heeft gevolgd waardoor de verf snel is gaan bladderen. De elektronica is voor wat een aantal componenten betreft aan het einde van haar levensduur. Tel daarbij op dat deze flippers in de loop der tijd vele malen zijn verhuisd. De sporen hiervan zijn terug te vinden in vele kabinetten.Kortom, een kansloze zaak zo leek het.

 

 
black-knl

black-kml

black-tml

Groot was mijn vreugde toen ik vernam dat Classic Playfield Reproductions de Black Knight speelvelden in reproductie nam. Uiteraard heb ik direct ingetekend en driekwart jaar later kwam een gelimiteerde uitvoering (nr. 34 van 35) in mijn bezit. Het werk kon gaan beginnen...

Inmiddels had ik een behoorlijke ervaring opgedaan met playfield swaps en dergelijke, maar dit project heeft mij voldoende uitdagingen opgeleverd. De hyperballs flippers behoren er niet alleen goed uit te zien, mijn streven is om deze ook als nieuw te laten spelen. Een dotmatrix of system 11 in deze staat te krijgen is redelijk eenvoudig vergeleken bij de energie die het kost om een Black Knight op deze wijze aan te pakken.

 

 
black-.html

 


blat18.html
Het speelveld is voorzien van onder andere vier nieuwe flipper units. De originele, dus met de coilstop vast aan de grondplaat. Nieuwe plastics (repro, eveneens van CPR), rubbers, posts, coilsleeves, diodes, spoelen waar nodig et cetera. Uiteraard alles getumbled (nieuw woord?), gepolijst en op andere wijze verzorgd.

Het kabinet is volledig aangepakt. De kapotte verbindingen zijn opnieuw gelijmd (ja, daar heb je die grote lijmklemmen voor nodig). De siderails is verwijderd. Geschuurd, gepolijst en weer aangebracht. Tussendoor is het kabinet vrij gemaakt van krassen, deuken, gaten en de originele print. Met behulp van sjablonen is de print opnieuw aangebracht. Dit leek mij aanvankelijk eenvoudig te doen, viel in de praktijk echter tegen. Na het aanbrengen was er nog het nodige te corrigeren.

 

 

Terwijl ik volop in dit project zat, begon de kopruit steeds meer de imiteren. Volgens Black Knight begrippen was dit een uitstekend exemplaar, volgens mijn normen echter werd deze steeds slechter. In 1996 heeft Williams opnieuw de Black Knight kopruit in productie genomen. Een aantal van deze ruiten (nieuw, in de verpakking) zijn in het bezit gekomen van een Amerikaanse handelaar/verzamelaar een kopruiten. Deze heeft onder zachte (financiële) dwang afscheid moeten nemen van een van zijn kindjes.

 

 

 


-
Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk is het geluk om een Black Knight in een schitterende staat in mijn gameroom te krijgen. Voor sommige jeugdliefdes geldt dat het weerzien na lange tijd een teleurstellende ervaring kan zijn. Het aanschouwen en de spelen van de exemplaar bewijst dat het tegendeel ook mogelijk is.  
black-knight25.

black-kn26.html

blac27.html

En de beelden van het project? Die vind je hier

En hier vind je de beelden van het speelveld