Data East - Back to the Fututre


     
       

 

Back to the future. Voor mij dé film uit de jaren tachtig, of beter gezegd film reeks uit de jaren tachtig. Uiteraard in de bioscoop bekeken en daarna nog vele malen op video. En, eerlijk gezegd ook op dvd…. Jeugdsentiment heet dat volgens mij :-) Data East zette het thema in 1990 op vier poten. Het ontwerp is van Joe Kaminkow en Ed Cebula

 
bttf01.html

bttf02.html

bttf03.html
Michael J. Fox wilde zijn gelijkenis niet op deze pinball getekend hebben. De man moet gedacht hebben dat zijn carrière niet gebaat was bij zijn verschijning in kroegen en arcades. Maar waar zou zijn carrière wel mee gebaat zijn geweest? Van deze acteur hebben we na de jaren tachtig niet veel meer vernomen.   
bttf04.html

bttf05.html

bttf06.html
In plaats van de acteur tekende Paul Faris zijn zoon op het speelveld en de kopruit. Die Faris trouwens, was niet de eerste de beste. Hij had zijn sporen al verdiend met het artwork van bijvoorbeeld Centaur, Paragon, Xenon en Future Spa. Stuk voor stuk kunstwerken op zich.  
bttf07.html

bttf08.html

bttf09.html
Ook het stemgeluid van Michael is niet te horen. Dit gemis wordt ruimschoots goedgemaakt door de sublieme sound die Brian Schmidt uit het Data East soundbord weet te krijgen. Dit soundbord was overigens superieur ten opzichte van Bally/Williams kasten uit die tijd.  
bttf10.html

bttf11.html

bttf12.html
De rulesheet van de BttF stelt eigenlijk niet zo heel veel voor. Ballen locken en knallen maar met die jackpots. Niet te moeilijk dus. Waarom is deze flipper dan zo leuk? Precies, jeugdsentiment J En mocht je niet weten waar ik het over heb, onder aan de pagina vind je de trailers van de drie films.    
bttf13.html

bttf14.html

bttf15.html
Het speelveld van deze flipper vertoont zeer weinig sporen van gebruik. De plastics zien er keurig uit, evenals de metalen ramp. De plastic ramp (de “flux capacitor”) is helder, helaas vertoont deze in het midden een klein gaatje met eromheen een paar kleine barstjes.

 

 
bttf16.html

bttf17.html

bttf18.html
Het kabinet is niet gekleurd en heeft weinig geleden van de tand des tijds. De lockdown bar en de siderails zijn hier en daar hun zwarte coating verloren, binnenkort maar eens even aanpakken. De printen zijn perfect. Het display is vervangen door een exemplaar van Rottendog evenals het Powersupply board.

 

 
bttf19.html

bttf20.html

bttf21.html
Alles bij elkaar opgeteld is deze flipper in een zeer goede conditie. Zeker wanneer je beseft dat het een Data East flipper is. Probeer die nog maar eens te vinden van deze leeftijd en in deze staat!